Kdoulová vejmrda
Ne, neklame Vás zrak, avšak neděste se! To co držíte v rukou není nic hanlivého, ba naopak. Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.
Ačkoliv po přečtení názvu očekáváte nejspíše nějaký nevkusný vtip, pochází tento název podle etymologického slovníku jazyka českého od pana Machka, z doby, kdy slovo mrdati či mrcati bylo běžně používáno jako synonymum výrazů: pohybovat ocasem, vrtět, či přeneseně: obrůstat tenkými kořeny. A protože křen je plný malých roztřepených kořínků, byl název vejmrda na světě. Další možný výklad je, že slovo mrdati označovalo pohyb při strouhání křene.




Jak vejmrdu používat:
Vejmrda jak už její složení napovídá je předurčena ke všemu co je z masa. Pečené, grilované, vařené, uzené, žebírka, stejky, klobásy, párečky... Samozřejmostí je tak i v základní výbavě každého milovníka klasické domácí zabijačky.
Ocenění vejmrdy:
Regionální potravina 2021
Složení vejmrdy:
kdoule, cukr 45%, křen, hovězí vývar, sůl, regulátor kyselosti: kyselina citrónová
Důležité informace:
Obsah: 100 g
Trvanlivost: 1 rok
Skladovat do: 23°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.